کاهش ۳۰ درصدی مرگ و میرها در بیماران دیابتی دارای فشار خون با کنترل نمک
"کاهش ۳۰ درصدی مرگ و میرها در بیماران دیابتی دارای فشار خون با کنترل نمک "
اولین پژوهش مورد بررسی در نشست خبری با عنوان :" اثر رژیم کم سدیم در مقابل رژیم پرسدیم بر فشارخون افراد مبتلا به دیابت " بود . ( مجری طرح آقای دکتر سید محمد حسین روحانی عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه )
دکتر روحانی در نشست خبری ترجمان دانش که بصورت مجازی برگزار شد اظهار داشت: سال ۲۰۲۲ تیم تحقیقاتی روی اثر دریافتی نمک بر روند فشارخون در افراد دیابتی مطالعه ای صورت داد .
محقق و پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: طی بررسی ۱۵ مطالعه تحقیقاتی مربوط به سالهای ۱۹۲۸ تا ۲۰۲۰، مشخص شد که ۳۰ درصد مرگ و میرها با کنترل نمک در دیابتی ها کاهش داشته است.
وی ضرورت انجام مطالعه را اینگونه بیان کرد که تا سال ۲۰۲۳ جمعیت بیماران دیابتی در کل دنیا برابر با جمعیت فعلی ایران یعنی بالغ بر ۸۵ میلیون نفر است یعنی ۵ و نیم برابر افزایش یافته و این در حالی است که طی مطالعه صورت گرفته در تهران بالغ بر ۱۷ درصد تهرانی ها دیابتی و ۲۵ درصد پره دیابتی (نزدیک به دیابت) هستند.
محقق و پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: از آنجائیکه ۷۴ درصد دیابتی ها دارای فشارخون هستند و فشارخون بالا بیماران دیابتی را مستعد بیماری قلبی، کلیوی می کندو بعضا به دیالیز منجر میشودلذا بررسی راهکارهای پیشگیرانه در این بیماران بسیار ضروری است.به همین دلیل طرح پژوهشی فوق پس از تصویب نهایی به اجرا در آمد و نتایج ارزشمندی را به دست داد.
وی اضافه کرد: در این مطالعه مشخص شد که با کاهش مصرف نمک در کوتاه مدت ( در یک تا دو هفته) اثر آن در کاهش فشارخون نمود می یابدو چنانچه این کاهش مصرف ادامه پیدا کند حداقل 30 در صد از میزان مرگ و میر این دسته بیماران کاسته می شود.
دکتر روحانی افزود: از نظر علمی افراد با مصرف بالای نمک مجبور به دریافت مایعات بیشتری خواهند شد که این موضوع حجم خون را افزایش داده و بعلاوه رگ های بدن انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و نه تنها فشارخون بالا می رود بلکه خطر بیماری قلبی را هم افزایش می دهد.
وی با توصیه به بیماران دیابتی گفت: در صورتی که مبتلا به فشارخون هستید در حد امکان از غذای کم نمک و نان کم نمک استفاده کنید.