سلسله نشستهای ترجمان و تبادل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان: ارائه نتایج سه طرح پژوهشی با موضوع «دیابت در کودکان»
در نشست خبری ترجمان دانش نتایج سه طرح پژوهشی با عناوین " بررسی فراوانی سطح اقتصادی اجتماعی خانواده در کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت تیپ 1 مراجعه کننده به کلینیک های غدد اطفال وابسته دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 96-97 برحسب کنترل بیماری "، " بررسی توزیع فراوانی لیپودیستروفی در کودکان و نوجوانان زیر هجده سال دیابتی تزریق کننده انسولین مراجعه کننده به درمانگاه های غدد اطفال وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 97-98"، " مقایسه تاثیر آموزش گروهی خودمراقبتی و بازی انطباق یافته کودک شکیبا بر مشکلات رفتاری و تبعیت درمانی کودکان مبتلا به دیابت " رسانه ای شد.
به گزارش واحد ترجمان دانش معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دکتر مستوفی زاده گفت: باتوجه به اینکه لیپودیستروفی یکی از شایعترین عوارض دیابت نوع یک است واین عارضه تاکنون در بیماران شهراصفهان به درستی بررسی نشده بود این مطالعه صورت گرفت. هدف این مطالعه بررسی شیوع لیپودیستروفی و ریسک فاکتورهای مرتبط با ان در کودکان ونوجوانان زیر 18 سال مبتلا به دیابت نوع یک بود.تشخیص لیپودیستروفی بامعاینه فیزیکی داده می شد . و نتایج مطالعه نشان داد که مدت بیشتر دیابت، شاخص توده بدنی کمتر، عدم کنترل بیماری ودز بالاتر انسولین از فاکتورهای خطر بودند.
وی گفت باتوجه به تاثیر عدم کنترل بیماری دیابت نوع یک برروی ایجادعوارض اشنایی بانحوه صحیح تزریق انسولین می تواند به کنترل مناسب بیماری کمک کند و در این راستا بایستی این اگاهی به زبان ساده به بیماران داده شده و فرهنگ سازی واطلاع رسانی درست درمورد تاثیراصول صحیح تزریق انسولین در کنترل دیابت نوع یک نیز انجام شود .
در ادامه ایشان در خصوص طرح " بررسی فراوانی سطح اقتصادی اجتماعی خانواده در کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت تیپ 1 مراجعه کننده به کلینیک های غدد اطفال وابسته دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 96-97 برحسب کنترل بیماری " گفت : با توجه به نرخ بالاتر کنترل نامناسب قند خون در دیابت نوع 1 کودکان و روند افزایشی این نوع دیابت در جامعه ما و در سراسر جهان و نقش کنترل قندخون در پیشگیری از عوارض بیماران ونیزعدم مطالعه در مورد نقش وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده و شاخص های آن در جامعه ما، بررسی سطح اقتصادی اجتماعی خانواده و کنترل قند خون در کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک دراصفهان انجام شد که در این مطالعه مقطعی، بیماران مبتلا به دیابت 1 تا 18 سال وارد مطالعه شدند و نتایج نشان داد که بین کنترل قند خون وسطح اقتصادی اجتماعی خانواده ارتباط مثبت معنی داری وجود داشت. یافتههای ما نشان داد که مطابق با مطالعات قبلی، سطح اجتماعی اقتصادی خانواده در ایران باکنترل قند خون کودکان مبتلا به دیابت نوع یک ارتباط دارد.
وی تصریح کرد: باتوجه به تاثیر عدم کنترل بیماری دیابت نوع یک برروی ایجادعوارض بیماری وازسویی تاثیرسطح اقتصادی اجتماعی بیماران در کنترل مناسب تامین منابع مالی لازم برای کنترل بهتر این بیماران ازجمله اختصاص بیشترین پوشش بیمه می تواند مهم باشد.
انجام بازی درمانی کودک شکیبا بر بهبود کیفیت زندگی و پیروی از درمان کودکان مبتلا به دیابت اثر دارد.
در ادامه نشست دکتر زرگر در خصوص طرح خود با عنوان :" مقایسه تاثیر آموزش گروهی خودمراقبتی و بازی انطباق یافته کودک شکیبا بر مشکلات رفتاری و تبعیت درمانی کودکان مبتلا به دیابت " گفت : یکی از شایع ترین بیماریهای دوره کودکی دیابت نوع یک است که مدیریت و کنترل آن چالشهای زیادی برای کودک و والدین ایجاد میکند. بنابراین در یک مطالعه کارآزمایی بالینی که بر روی گروهی از کودکان 8 تا 11 سال مبتلا به دیابت شهر اصفهان انجام شد، اثربخشی دو روش درمانی آموزش گروهی خود مراقبتی و بازی درمانی کودک شکیبا بر پیروی از درمان و کیفیت زندگی در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که هر دو روش آموزش گروهی خودمراقبتی و بازی درمانی کودک شکیبا به یک میزان بر پیروی از درمان کودکان مبتلا به دیابت اثربخش بودند و بازی درمانی کودک شکیبا آموزش بر کیفیت زندگی اثربخشی بیشتری نشان داد.
وی در انتها بیان کرد بازی درمانی و به خصوص پکیج بازی درمانی کودک شکیبا(باز طراحی پژوهشگر) و همینطور کلاس های آموزش خودمراقبتی بر بهبود کیفیت زندگی و پیروی از درمان کودکان مبتلا به دیابت اثربخش است.