سومین نشست خبری ترجمان دانش در آذرماه پژوهش: تدوین دستورالعمل تشخیص زودرس بیماریهای قلبی نوزادان
در سومین نشست خبری «ترجمان دانش» ویژه آذرماه پژوهش، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی از تدوین دستورالعملی برای تشخیص زودرس بیماریهای قلبی مادرزادی از بدو تولد تا سن پیش دبستانی خبر داد.
سومین نشست خبری«ترجمان دانش» در آذرماه پژوهش، با موضوعات تخصصی در حوزه سلامت برگزار شد. در این نشست، دکترعلیرضا احمدی، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و فوقتخصص قلب کودکان، طرحی را با عنوان «تدوین دستورالعمل بالینی جهت تشخیص زودرس بیماریهای قلبی مادرزادی از بدو تولد تا پیشدبستانی» ارائه کرد.
معاون مرکز تحقیقات قلب کودکان اصفهان بیان کرد: بیماریهای قلبی مادرزادی، که اکنون با عنوان بیماریهای قلبی از بدو تولد نیز شناخته میشوند، حدود یک درصد از نوزادان تازه متولدشده را درگیر میکند.
وی افزود: این بیماریها میتوانند پیچیده یا ساده باشند. آمارها نشان میدهند که حدود ۴۰ درصد از بیماریهای قلبی مادرزادی تا یک ماهگی و ۸۰ درصد از آنها تا یک سالگی تشخیص داده میشوند. با این حال، نیاز به روشی کمهزینه برای غربالگری این بیماریها از بدو تولد احساس میشد.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه اظهار کرد: این طرح در چهار مرحله طراحی شده است. مرحله نخست، غربالگری با استفاده از پالس اکسیمتری است. در این روش، سطح اکسیژن خون نوزاد با دستگاه پالس اکسیمتر سنجیده میشود. این روش امکان شناسایی بیماریهای قلبی شدید و بحرانی را فراهم میکند که ممکن است در بدو تولد علائم واضحی مانند کبودی نداشته باشند.
وی توضیح داد: مرحله دوم غربالگری با معاینه در بدو تولد انجام میشود، مرحله سوم معاینه در دوماهگی و پیش از آن را شامل میشود، و مرحله چهارم به غربالگری کودکان پیش از ورود به مدرسه اختصاص دارد.
این فوقتخصص قلب کودکان با اشاره به روند تدوین دستورالعمل گفت: ما شش گایدلاین معتبر جهانی را بررسی کردیم و آنها را در پنلی از متخصصان قلب و نوزادان ارزیابی کردیم. گایدلاین میشیگان بهدلیل کسب بیشترین امتیاز بهعنوان مرجع انتخاب و بومیسازی شد. این دستورالعمل به زبان فارسی ترجمه و پس از ارزیابی و اصلاحات، برای اجرا به وزارت بهداشت ارسال شد.
دکتر احمدی با تاکید بر اهمیت علائم هشدار در نوزادان گفت: علائمی مانند سطح اکسیژن زیر ۸۵، کبودی زبان، اختلاف نبض در اندامها و کاهش اکسیژن خون از نشانههایی هستند که باید بهصورت جدی بررسی شوند.