دولت ژاپن به منظور ارتقای همكاری های بين المللی در زمينه توسعه اقتصادي و اجتماعي كشورهای در حال توسعه، در اوت ۱۹۷۴ بر اساس قانون همكاری های بين المللی، مبادرت به تأسيس آژانس همكاري های بين المللی ژاپن (جايكا) نمود. جايكا يكي از اركان اجرايی OAD (کمک های رسمی توسعه ای ژاپن) است كه هدف اصلی آن اعطای كمك های فنی به كشورهای در حال توسعه بر اساس تفاهمات انجام شده بين دولت ژاپن و دولت های درخواست كننده كمك می باشد. برای انجام اين مقصود، جايكا برنامه ها و وظايفی را به عهده دارد. جايكا به منظور ارتقای همكاری های بين المللی در زمينه توسعه اقتصادی و اجتماعی كشورهای در حال توسعه با هدف اعطای كمك های فنی، برنامه و وظايفی را به عهده دارد كه عبارتند از:
۱- همكاری های فنی Technical Cooperation
هدف اصلی همكاری های فنی جايكا، كمك به بهبود تكنولوژی كشورهای در حال توسعه در بخش دولتی می باشد كه عمدتا در قالب برنامه های زير انجام می گيرد:
الف- آموزش فنی در ژاپن : هدف اصلی اين برنامه انتقال دانش و مهارت در زمينه های مختلف كشاورزی، پزشكی، الكترونيك، تكنولوژی های جديد و محيط زيست به شركت كنندگان در اين دوره ها می باشد. دوره های آموزشی به سه دسته تقسيم می شوند:
- دوره آموزشی همتايان (دوره آموزشی برای همتايان در پروژه های در دست اجرا)
- دوره آموزشی عادی (دوره آموزشی برای همتايان كارشناسان ژاپنی - اين دوره آموزشی در ارتباط با پروژه نمی باشد)
- دوره آموزشی كشور محور
ب- اعزام كارشناسان ژاپنی : اعزام كارشناسان ژاپنی در قالب همكاری های فنی از نوع پروژه، مطالعات توسعه ای و يا به درخواست سازمان ها و دستگاه های دولتی انجام می پذيرد. كارشناسان اعزامی به دو گروه تقسيم می شوند:
۱- كارشناسان انفرادی : هدف از اعزام اين كارشناسان، ارايه خدمات مشاوره ای به دستگاه های دولتی كشور درخواست كننده، به كار انداختن تجهيزات و ماشين آلات و همچنين كنترل و نگهداری تجهيزات در كشور ميزبان و پيگيری اجرای مؤثر طرح های مربوط به اعطای وام و كمك ها می باشد.
۲- كارشناسان پروژه ای: اين كارشناسان بر اساس برنامه همكاری های فنی از نوع پروژه اعزام می شوند.
ج- عرضه تجهيزات و ماشين آلات: تأمين تجهيزات توسط جايكا معمولا در قالب پروژه يا همراه با اعزام كارشناسان ژاپنی و يا كمك های اضطراری صورت می پذيرد.
د- همكاری های فنی پروژه ای: همكاری های فنی پروژه ای، يكی از برنامه های جايكاست كه تلفيقی از برنامه های آموزش در ژاپن، اعزام كارشناسان ژاپنی و تأمين تجهيزات و ماشين آلات می باشد . در بيشتر مواقع مخارج ساختمان و زمين را كشور درخواست كننده تقبل می كند و جايكا تجهيزات موردنياز و كارشناسان ذيربط را تأمين می نمايد. به منظور هر چه بهتر برگزار كردن اين نوع همكاری ها، چارچوب و نحوه كار در قالب يك تفاهم نامه بين جايكا و دستگاه گيرنده امضا می شود (مانند پروژه كشاورزی حوزه آبريز هراز).
ه- مطالعات توسعه ای: اين برنامه توسط گروهی از كارشناسان اعزامی از جايكا صورت می گيرد. اين گروه وظيفه مطالعه، بررسی و تحقيق در خصوص پروژه هايی را دارد كه نقش مهمی را در توسعه اقتصادی - اجتماعی كشورهای در حال توسعه ايفا می كنند. پس از انجام مطالعات، نتايج در قالب گزارش هايی در اختيار مسئولان ذيربط كشور طرف همكاری قرار می گيرد (مانند طرح جامع انرژی در ايران).
۲-كمك های بلاعوض
۳-اعزام داوطلبان ژاپنی برای همكاری در خارج از كشور
۴-برنامه دعوت از جوانان
۵-همكاری های توسعه ای
الف- سرمايه گذاری و تأمين مالی پروژه های توسعه ای
ب- راهنمايی های فنی
۶-خدمات امور مهاجرین (حمايت از مهاجرين ژاپنی)
۷-بازآموزی و آموزش كارشناسان ژاپنی
۸-نجات از بلايا
اطلاعات تکمیلی در مورد جایکا را از اینجا دریافت نمایید.