ثبت بیماریها و پیامدهای سلامت سیستمهای سازمان یافتهای برای جمعآوری، ذخیرهسازی، بازیابی، تحلیل و انتشار مستمر و منظم اطلاعات مربوط به یک بیماری یا پیامد خاص در یک جمعیت و گستره جغرافیایی مشخص است. در دست داشتن نظام ثبت اطلاعات بیماران و تحلیل مستمر و سیستماتیک داده های منتج، پیش نیاز ارتقای کیفیت خدمات درمانی و پژوهش های کاربردی در این زمینه است.
بدون وجود اطلاعات معتبر، با کیفیت، دقیق، به موقع و کامل، امکان مدیریت ثمربخش و کارساز وجود نخواهد داشت. بدیهی است استفادة صحیح مدیران از اطلاعات بهتر منجر به ارائۀ خدمات بهتر و نهایتاً ارتقاء سطح سلامت خواهد شد.
پیشرفت و موفقیت در کنترل بیماری ها در کشورهایی که مرتب اطلاعات بیماران را ثبت کرده و با بررسی نتایج، اقدامات درمانی را اصلاح می نمایند خود مؤید لزوم طراحی و اجرای این اقدام در کشورمان می باشد.
این در حالی است که طبق آخرین اعلام الویت های تحقیقی، طراحی، راه اندازی و اجرای نظام ثبت بیماران از الویت های سازمان بهداشت جهانی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی کشور و به تبع آن، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد. اهداف و تلاش دبیرخانه ثبت بیماری ها و پیامد های سلامت دانشگاه علوم اصفهان به قرار زیر است:
- شناسایی ظرفیتهای دانشگاه برای راهاندازی برنامههای ثبت بیماریها
- توسعه زیر ساختهای لازم جهت راهاندازی و استقرار نظام ثبت بیماریها
- ایجاد بستر مناسب جهت تولید داده های با کیفیت بالا
- توسعه ارتباطات گروههای تحقیقاتی و تشکیل شبکه های تحقیقاتی
- ایجاد بستر مناسب جهت تولید شواهد و ارزیابی وضعیت خدمات پیشگیری و درمانی در سیستم سلامت
- توسعه ارتباطات داخلی و همکاری با برنامه های ثبت بیماریهای سایر دانشگاهها
- پشتیبانی علمی و مالی از راهاندازی برنامههای ثبت بیماری و پیامدهای سلامت
- نظارت و ارزیابی بر برنامههای ثبت بیماری و پیامدهای سلامت در حال اجرا
- برگزاری دورههای آموزشی لازم در خصوص راهاندازی برنامههای ثبت بیماری و پیامدهای سلامت